sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

50+ työttömille oma työllistymisohjelma!

Suomen työttömistä yli neljännes eli noin 75 000 kuuluu ikäluokkaan 45-64 vuotiaat. Suurin osa tästä väestä on työhaluista, ammattitaitoista ja osaavaa työvoimaa, jolla on mahtava tietotaito ja laaja-alainen näkemys työelämän pelisäännöistä. Sen hyödyntäminen on kuitenkin nyky-Suomessa valitettavan huonolla tasolla: elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) keväisen raportin mukaan työllistyminen on jo 40-44 vuotiaille nuorempia ikäluokkia vaikeampaa ja se vaikeutuu koko ajan iän kasvaessa niin, että yli 56-vuotiaiden työttömillä ei ole paljoakaan työllistymismahdollisuuksia (HS 1.2.). Miltei ainoat vaihtoehdot pysyä työelämässä ovat sijaisuudet, osa-aikatyöt ja pitkäaikaiseen työkokemukseen pohjautuvan yritystoiminnan aloittaminen.


Uusi hallitusohjelma ja siihen liittyvä yhteiskuntasopimus uhkaavat merkittävästi heikentää 45-64 vuotiaiden työllistymistä. Osa-aikatöiden määrä vähenee, kun töissä olevat joutuvat työskentelemään 100 tuntia enemmän/vuosi, avoimien työpaikkojen määrä vähenee kun opiskelijat ja vanhempainvapaalla olevat halutaan töihin entistä aiemmin, vuorotteluvapaan poistaminen lopettaa työttömän mahdollisuuden saada sijaisuuksia ja työllisyysmäärärahojen leikkaukset purevat mm. starttirahoihin, joiden turvin voisi käynnistää oman liiketoiminnan. Näitä työllisyysmäärärahoja on jo aiemmin leikattu, mikä käytännössä on johtanut siihen, että näillä näkymin Uudellamaalla ja Pirkanmaalla rahoja ei loppuvuonna ole enää jaettavissa.


Eläkeikää on nostettu ja nyt työttömäksi jäävienkin pitäisi sinnitellä työelämässä ainakin 65-vuotiaiksi asti. Heidän tulisi tänä aikana kerätä vanhuudenturvakseen eläkettä, mutta pahimmillaan heillä jää jopa 10-20 vuoden työeläkekarttuma ansaitsematta. Tämän johdosta Suomea odottaa tulevaisuudessa entistä suurempi ja huonommin toimeentuleva eläkeköyhälistö! 


Nuorisotyöttömyyden hoitoon on kehitetty erilaisia toimintamalleja. Nyt on pikaisesti kehitettävä uusia strategioita myös ikääntyvien työttömien työllistämiseksi. Vaihtoehtoja voisivat olla mm. aikuiskoulutuksen ja -koulutustuen kehittäminen, yritystoiminnan käynnistämisen mahdollistaminen sovitellun ansiosidonnaisen päivärahan avulla, 50+ starttirahojen lisääminen, työnantajille myönnetyt eläkemaksujen helpotukset ja palkkatuki, vuorotteluvapaan säilyttäminen, aktiivinen työllisyysneuvonta ym. Keinoja riittää, jos hallituksella vain on oikeasti halua puuttua asiaan. Hyvä pääministeri Sipilä, jään odottamaan toimenpiteitänne!

Lähetetty Aamulehteen ja Helsingin Sanomiin 28.6.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti